יחסי מין אצל מתבגרים – ההורים משפיעים

מה צריך לעשות כדי להקנות לילדינו הרגלי התנהגות מינית בטוחה? ע”פ מחקר אחרון בנושא התנהגות מינית, צריך פשוט לבלות איתם זמן משותף. מצד שני, הורים שתלטנים מדי דווקא דחפו את ילדיהם לקיים יחסים לא מוגנים

הורים שמעוניינים למנוע מהמתבגרים והמתבגרות שלהם להסתכן בפעילות מינית לא מוגנת צריכים להפוך זמן איכות עם המשפחה לעדיפות עליונה, כך קובע מחקר אחרון בנדון.

לפי ד”ר רבקה לוין-קולי והקולגות שלה ממכללת בוסטון, מתבגרים שמעורבים בפעילויות משפחתיות בתדירות גבוהה יותר, מקיימים יחסי מין בתדירות יותר נמוכה, מקיימים פחות יחסי מין לא מוגנים, ועושים סקס עם פחות פרטנרים מיניים.

ד”ר קולי מציינת בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס, שרוב המחקרים שנעשו על הורות והתנהגות מינית בקרב בני נוער, התייחסו לשאלה האם המתבגר עושה או לא עושה סקס, ולא על רמת הסיכון שהוא או היא לוקחים מבחינה מינית.

צוות החוקרים מציין במאמר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת Journal of Adolescent Health שבהתייחס לכך ששניים מתוך כל שלושה מתבגרים בארה”ב מקיימים יחסי מין לפני שהם מגיעים לגיל 19, חשוב שיהיה מידע יותר מפורט בנושא כדי שתהיה הבנה יותר טובה לגבי הסיכונים שכרוכים בכך.

על מנת לחקור ולהגדיר בצורה טובה יותר באם איכויות הוריות משפיעות על התנהגות מינית של ילדים, השתמשו ד”ר קולי והצוות שלה בטכניקות סטטיסטיות על מנת לנתח את התוצאות של סקר שנעשה עם 4,950 בני נוער בארה”ב, 1,058 מתוכם היו אחים/אחיות. המתבגרים היו בגילאי 12-16 כאשר המחקר התחיל, והם מילאו את הסקר כל שנה במשך שלוש שנים.

החוקרים גילו שככל שהמתבגרים בילו יותר פעמים בשבוע עם המשפחה, כך ירד הסיכוי שיהיו מעורבים בקיום יחסי מין לא מוגנים.

עוד הסבירה ד”ר קולי שגם עודף דאגה למתבגרים אינה מסייעת לו לרכוש הרגלים בטוחים בחיי המיטה: לפי המחקר, אם למתבגר יש הורה שנוטה ל”שתלטנות”, יש סיכוי גדול יותר שהמתבגר יהיה מעורב בפעילות מינית לא מוגנת.

החוקרים מציעים ש”התנהגויות שתלטניות, שליליות ופסיכולוגיות מצד הורים עלולות לעכב את ההתפתחות והזהות של המתבגרים, לפגום במיומנויות של קבלת החלטות ואחראיות ולהשפיע על ההתפתחות של מערכות יחסים, ובכך להוביל לסיכוי גבוה יותר שהילדים יהיו מעורבים בהתנהגות מינית מסתכנת”.

“לעומת זאת”, מוסיפים קולי והקולגות, “פעילויות משפחתיות מהוות מוקד של תמיכה מרכזי עבור ילדים, מספקות הזדמנויות לקבלת חום רגשי, תקשורת והעברת ערכים ואמונות”.

אז מה למדנו מהמחקר הזה? אם הורים רוצים למנוע מילדיהם המתבגרים לסכן את עצמם מבחינה מינית, מומלץ בחום שההורים יהיו מעורבים באופן חיובי בחייהם של ילדיהם המתבגרים, יבלו איתם זמן איכות, ארוחות ערב משותפות, טיולים משפחתיים, בילויים משותפים וכד’.

מצד שני, חשוב להיות מעורבים אבל לא שתלטניים מדי, לכבד את החופש שלהם כי בגיל הזה הם גם מחפשים את עצמם, הם בתהליך של בניית הזהות האישית והמינית ויש לתת לגיטימציה למרחב הזה.

הכתבה פורסמה לראשונה בפורטל בריאות BeOK.