גבר, שמת לב שבת זוגך דומה לאמא שלך?

אם אתה דומה לאבא שלה, יש לך סיכוי יותר טוב איתה, כך מצא מחקר חדש. וזה נכון גם לגבי נשים – אם את דומה לאימו, הוא יפול לרגלייך. מומחית: “לדמיון יש יתרונות אמיתיים: פוריות טובה יותר והתאמה גנטית”

מחקר מצא כי אנשים בוחרים בנ י זוג לפי דמיון להורה שלהם מהמין הנגדי.

המחקר, בנושא שנקרא החתמה או הטבעה מינית (מונחים המתייחסים לבחירת בני זוג בהתאם לדמיון להורה מהמין הנגדי), נערך באוניברסיטה של פקס בהונגריה.

זהו לא המחקר היחיד שהעלה את התוצאות הללו: גם מחקרים אחרים הראו שנשים משתמשות בדמות אביהן כאשר הן בוחרות לעצמן בן זוג. וזה נכון אפילו אם הן מאומצות, מה שמציע שההטבעה המינית מושפעת יותר מסיבות סביבתיות ופחות מסיבות גנטיות.

מצד שני, מחקרים אחרים מצאו כי אם הקשר בין בנות לאביהן לא היה טוב, הן לא יבחרו בן זוג הדומה לו.

במהלך המחקר הנוכחי, צוות החוקרים ההונגרי מדד את הפרופורציות של תווי פנים בקרב 52 משפחות. נמצא קשר משמעותי בין בני הזוג לבין אביהן של בת הזוג, בייחוד בפרופורציות במרכז הפנים – אף ו עיניים.

וגם ההפך, בקרב בנות הזוג נמצא דמיון פיזי לחמות בתווי הפנים – באזור התחתון של הפנים – שפתיים וסנטר.

ראש המחקר, תאמס ברקזי אמר: “התוצאות שלנו תומכות בהשערה של הטבעה מינית לפיה ילדים מעצבים בראשם דמות של ההורה מהמין הנגדי ומחפשים פרטנר שדומה לדמות הזאת”. מנגד, לדברי החוקרים, נמצא כי הנחקרים לא אימצו דמויות של ההורה מאותו המין.

החוקרים הוסיפו כי גברים ונשים בוחרים אזורים שונים בפנים של הוריהם שיהוו מודלים עבורם, וזאת בהתאם להעדפה המינית הכללית שלהם לגבי תכונות של תווי פנים.

כיום מומחים טוענים שיש יתרון בבחירת בן זוג שדומה לך מבחינה גנטית. ד”ר לינדה בותרויד מהאוניברסיטה של דורהם, פסיכולוגית שעשתה מחקר דומה, אומרת ש”כנראה שדרגה מסוימת של דמיון גורמת לכך שהאנשים יהיו בעלי פוריות טובה יותר והתאמה גנטית טובה יותר”.

אבל יותר מדי דמיון זה לא טוב: לפי ד”ר בותרויד, “יש לנו הרבה מנגנונים – כגון פרומונים וחוש ריח – שמונעים מאיתנו לבחור בפרטנר שדומה לנו יתר על מידה, כגון בן משפחה קרוב”.

אז מה למדנו מהמחקר הנוכחי? שהתיאוריה של הטבעה מינית נכונה, ואכן אנשים בוחרים בני זוג לפי דמיון להורה מהמין הנגדי.

המגבלה של המחקר: שנחקרו רק 52 משפחות, וזה לא מהווה מדגם מייצג, שמצריך לפחות 100 נחקרים.

הטבעה מינית זה תהליך שלקוח מעולם החי, כאשר בעל חיים לומד מגיל צעיר אילו תכונות ימשכו אותו בבחירת הזיווג שלו. הפסיכולוג המפורסם ג’ון מוני, קרא לזה מפת האהבה.

עכשיו נשארנו עם שאלה אחת שלא פתורה: האם מעבר לתכונות החיצוניות יש גם הטבעה מינית של התכונות האישיותיות? כלומר, האם אנשים בוחרים לעצמם בני זוג שדומים גם באופי להורה מהמין הנגדי?

הכתבה פורסמה לראשונה בפורטל בריאות BeOK.